In deze eendaagse ervaringsgerichte training maak je kennis met een unieke methode rondom het werken met het Levensverhaal. Ieder mens heeft een eigen, onvervangbaar levensverhaal dat de moeite waard is om verteld te worden. Het mooie van werken met levensverhalen is dat elk verhaal een goed verhaal is. Er bestaan geen foute verhalen. Voor de therapeut gaat het er veel meer om, om voorwaarden te scheppen en te stimuleren dat de verhalen gedeeld en verteld kunnen worden. Tijdens deze dag ervaar zelf hoe de herinneringsoefeningen werken, je werkt vanuit je eigen levensverhaal. Je zoekt naar je inspiratiebronnen en maakt de koppeling naar de theorie( o.a. narratieve therapie, Jose Franssen, Bohlmeier, “Op zoek naar Zin)” en het eigen werkveld, je maakt kennis met diverse werkvormen, de opbouw van de opdrachten en het hanteren van de methodiek en de structuur.
Hoe?
We werken met foto’s, prikkelen de zintuigen, halen herinneringen op a.d.h.v. voorwerpen, associëren, schrijven teksten, delen verhalen met elkaar en leggen de herinneringen op een beeldende manier vast. Hierdoor worden ze zichtbaar en kunnen ze aanleiding geven tot het delen van het levensverhaal. Vaak her- ontdekken mensen hun creativiteit. We werken met fragmenten uit het levensverhaal, dus niet het hele leven wordt in kaart gebracht. Juist datgene waar men kracht uit kan putten, waar men blij van werd (wordt), is belangrijk. Natuurlijk komen er ook moeilijke herinneringen bovendrijven maar door de structuur van de methode lukt het om daar niet alle aandacht op te vestigen en de focus te verleggen naar het positieve.
Voor wie?
De training is bedoeld voor vaktherapeuten en andere professionals die werken met cliënten en hun levensverhaal waarbij de insteek vooral is : het richten op het positieve. Denk aan cliënten met depressieve klachten, of die een ingrijpende levensgebeurtenis hebben meegemaakt. Ook cliënten die op een keerpunt staan in hun leven, zij die een “tussenbalans” opmaken, die plannen willen maken voor de toekomst en dit kunnen doen vanuit het (her) ontdekken van hun kracht en plezier. De methode is erg ik-versterkend. Ook het herschrijven van het levensverhaal uit een ander perspectief kan erg therapeutisch werken.
Door wie ?
De training wordt aangeboden door Fransje Nolet en Anita de Gouw. Beiden zijn werkzaam als beeldend therapeut in hun praktijk “Het beeldlokaal” en bij GGZ Breburg en hebben ruime ervaring in het werken met levensverhalen.
Praktisch:
Wanneer: najaar 2018, datum nog niet bekend. Heb je interesse? laat het ons weten dan sturen we je een mail zodra de trainingsdatum bekend is!
Waar: Praktijk Het Beeldlokaal, Groenstraat 139-155, lokaal 125, 5021 LL Tilburg
Kosten: 175,- euro incl. alle materialen, koffie, thee, lekkers.
Aanmelden via ons mailadres: beeld-lokaal@outlook.com
Accreditatie bij SRVB is aangevraagd: 6 punten